Posted on Leave a comment

10 preprostih low-carb prigrizkov

Danes se na low-carb prigrizke požvižgam, medtem ko so v začetkih LCHF prehranjevanja igrali veliko vlogo pri osvajanju omenjenega načina prehranjevanja.

Kaj je najbolj pomembno, da opaziš razliko med lakoto, zdolgočasenostjo in preprosto navado, da je nekaj potrebno jesti. Zato je v takšnih primerih odlično, če imaš pripravljene low-carb prigrizke, ki ustrezajo LCHF načinu prehranjevanja.

Zakaj so low-carb prigrizki pomembni?

Nikakor ne želiš občutiti lakote, ker na koncu se bo zgodilo točno to, česar si nihče ne želi. Občutiš takšno lakoto, da posežeš po kateri koli hrani. Mislim, da vsak izmed nas pozna točno ta občutek in posledice, ki sledijo. Del osvajanja novih prehranjevalnih navad je tudi občutek za raznolikost izbire živil, zato izbiraj različna živila, ki ti bodo nahranila tvoje telo.

[thrive_2step id=’1072′]Prenesi si moj brezplačni priročnik, kjer pišem med drugim o tem, zakaj je tako težko izgubiti kilograme in kako začeti z LCHF prehranjevanjem.[/thrive_2step]

Moji preprosti low-carb prigrizki za na pot

  1. Krožnik dobrot – pripravi si super krožnik dobrot kot so različni siri, domače paštete, nasekljano zelenjavo, kakšna okusna slama ali pršut, nekaj oreščkov in oliv. Namesto kruha ali prepečencev lahko uporabiš nasekljane kolobarje kumara ali bučk.
  2. Avokado – prereži avokado na pol in ga začini s ščepcem soli in poprom. Lahko ga poješ kar naravnost iz lupine. Če želiš dodati še nekaj hranil, ga lahko potreseš še s različnimi semeni.
  3. Jajca – sam imam za vsak slučaj v hladilniku vedno pripravljena trdo kuhana jajca. Nikol ne veš, kdaj ti primanjkuje časa za kuho kvalitetnega obroka.
  4. Suho meso ali salame – katerokoli meso iz bližnje delikatese ti lahko služi kot odličen prigrizek. Lahko si privoščiš ostanek mesa od včerajšnje večerje, kakšen kos pršuta ali domače klobase. Konec koncev obstaja že kar nekaj produktov suhega mesa (beef jerky) na naših trgih
  5. Sardine/sardele – na obe omenjeni ribi smo kar malce pozabili, saj jih je po popularnosti prehitela tuna, ki pa je daleč za njima glede vsebnosti zdravih maščob in drugih mikro-hranil. Pločevinka sardel oz. sardine je odlična za na pot.
  6. Nizko hidratni – visoko maščobni jogurt – jih na našem tržišču ni prav veliko, vendar so v kombinaciji z oreščki ali semeni odličen hiter prigrizek
  7. Pijača – če si lačen ali žejen. Brez težav si lahko privoščiš kavo z nesladkano stepeno smetano, nesladkane domače ledene čaje ali pa samo radensko. Včasih je dovolj že kozarec vode, ki nam zapolni želodec in odstrani občutek lakote
  8. Oreščki in semena – odličen vir beljakovin in vlaknin, vendar pozor. Pri izbiri oreškov in semen je potrebno biti previden. Indijski oreščki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, medtem ko so mandlji super izbira, vendar vsebujejo veliko kalcija in železa. Predno izbereš vrečko oreščkov se prepričaj o njihovi hranilni vrednosti. Nekateri vsebujejo rozine, posušeno sadje ali pa so celo dodatno podkrepljeni z aditivi in sladkorjem.
  9. Jagodičevje – medtem, ko je večina sadja pri nizko hidratnem prehranjevanju “prepovedana”, je jagodičevje odličen prigrizek, saj vsebujejo veliko vlaknin, kot tudi drugih vitaminov in mineralov. Uživajte sezonsko jagodičevje ali pa zmrznjeno, samo pazljivo pri branju hranilnih vrednosti, da ni dodanega sladkorja
  10. Temna čokolada – izbiraj med temnimi čokoladami, ki vsebujejo več kot 80% kakava, saj ima ta večji vpliv na vaše zdravje, hkrati pa vsebuje manj sladkorja. Pazljivo pri izbiri čokolade različnih proizvajalcev in dobro preberi hranilne vrednosti. Ker je temna čokolada po naravi grenka, se zna zgoditi da poješ samo košček ali dva in pri tem resnično uživaš.

Kaj lahko narediš sedaj?

Če te resnično zanima LCHF prehranjevanje, si lahko brezplačno preneseš moj 16-strani dolg e-priročnik, kjer kjer pišem med drugim o tem, zakaj je tako težko izgubiti kilograme in kako začeti z LCHF prehranjevanjem. Če ti je bil članek uporaben, ga deli naprej – klikni spodaj na Facebook okenček in ga deli med svoje prijatelje. Če imaš kakšno svoje mnenje ali bi rad dopolnil članek s svojo izkušnjo, mi piši v komentarjih ali na mail [email protected].

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja