Posted on Leave a comment

KAKO STARŠEM, PARTNERJU ALI PRIJATELJEM RAZLOŽITI KAJ JE LCHF PREHRANJEVANJE IN ZAKAJ SE GA LOTITI?

Iz radovednosti se pričneš zanimati za LCHF prehranjevanje in ga celo preizkusiš. Ali so motivi za tem izguba telesne teže ali pa samo boljše počutje ni pomembno. Od samega začetka čutiš, da je bila to prava ideja. Počutje je odlično, izgubljaš maščobne obloge, raven energije se je povečala. Počutiš se odlično, sedaj pa želiš svojo izkušnjo deliti z vsemi bližnjimi.

Obstaja samo en problem… V tebi se pojavi strah o obsodbah in predsodkih, ker se prehranjuješ drugače. Strah pred prijatelji ali sodelavci te bega, ker se zavedaš, da se večina prehranjuje po drugačnih standardih in zato sami izpademo tista “črna ovca” v družbi. Bog ne daj, da jim omeniš svoj jutranji ritual z žličko masla v kavi ali da tvoja prehrana temelji na višjem vnosu maščob. Za večino bi bil “državni sovražnik št.1”. Kaj če vas ne bodo jemali resno? Kaj če bodo rekli da je LCHF prehranjevanje le modna muha ali celo hujše, največja prevara in da škodi zdravju? Kaj, če vas bodo želeli prepričati, da si lahko privoščite čokolado, saj je v življenju potrebno uživati? Vsa ta vprašanja, nas lahko hitro odvrnejo od odprtega pogovora. Vendar ti svetujem naslednje. Tvoja najboljša obramba je odprti pogovor in povabilo, da vse dvomljivce povabiš naj LCHF prehranjevanje preizkusijo. V kolikor ti bo lažje, lahko uporabiš moje besede:

Preizkusi LCHF prehranjevanje in opazuj kako se počutiš. Tvoje počutje je zelo pomembna oblika dokaza o delovanju LCHF prehranjevanja.

Z drugimi besedami vsem dvomljivcem ponudi priložnost, da LCHF prehranjevanje preizkusijo na lastni koži, predno te karkoli obsojajo. To ne bo spremenilo le tok pogovora, to lahko spremeni marsikatero življenje. Poleg te ideje, sem pripravil še nekaj nasvetov, kako svoj LCHF način življenja predstavite svoji družini, prijateljem in znancem. Zato le nadaljuj z branjem.

Naj LCHF prehranjevanje ne bo skrivnost

Največja težava s katero sem se srečeval tudi sam je prepričati ljudi, da lahko z večjim vnosom zdravih maščob kot je maslo, kokosovo olje in pa jajca, izgubljaš telesno težo. To zveni zelo kontradiktorno, glede na splošno prepričanje, da maščobe so “strup” za telo.

Prepričati nekoga, da si z maščobami obrnil svoje življenje na boljše je skorajda misija nemogoče.

Zato se je lažje izogibati pogovorom na to temo in se izogniti vse mogočim konfliktom, ki ob tem lahko nastanejo. Raziskave dokazujejo, da je veliko lažje slediti določenim načinom prehranjevanja, v kolikor obstaja pozitivna podpora v socialni mreži. Zato smo, na nek čuden način odgovorni, da svojo zgodbo delimo s svetom. Poskusi deliti svojo zgodbo, zakaj je LCHF način prehranjevanja postal del tvojega življenja. Zaupaj jim, kako je to spremenilo tvoje življenje na bolje in izboljšal odnos do drugih. Skoraj vedno se LCHF prehranjevanja lotimo iz določenega razloga in kadar to zgodbo zaupamo, še vsak skeptik postane naš največji podpornik. Samo še hiter nasvet. Nikoli ne omenjaj, da se tega lotiš samo zaradi izgube kilogramov. Kadar igramo na odprte karte, se tudi sami nekako zavzamemo, da bomo ostali zvesti svojim odločitvam. Tako se lahko tudi znebiš slabe vesti, ko prijazno zavrneš kakšno pecivo ob obisku prijatelja ali pa ne vzameš čokolade, kadar sodelavec praznuje rojstni dan. Kar te lahko preseneti je tudi njihov odziv, saj se zavedajo, da to ni nesramno dejanje, ampak tvoja življenjska odločitev.

Ostani pod radarjem

Namesto, da izpadeš evangelist LCHF prehranjevanja, se potuhni v ozadje, dokler te ljudje ne zasujejo z vprašanji. Kaj pa to ješ? Kako ti je uspelo tako shujšati? Od kje ti toliko energije? V kolikor pokažejo zanimanje izkoristi priložnost, da jim na preprost način poveš in predstaviš spremembe, ki jih uvajaš v svoj življenjski slog. Tukaj bi te takoj opozoril, da se ne spuščaj v debate, tukaj ni debate. To je tvoje življenje in tvoje odločitve. Če se počutiš “ogroženo” se enostavno nasmehni in se odstrani iz pogovora. Zahvali se za njihove ideje in spremeni temo pogovora. Včasih se kakšnim sočnim situacijam enostavno ne moremo izogniti. Mogoče se udeležiš kakšnega družinskega kosila, v službi naročijo hrano, ki ne ustreza LCHF prehranjevanju, se s poslovnim partnerjem sestaneta na daljšem sestanku ali pa ti partner želi speči torto za rojstni dan. V takšnim primerih imaš na razpolago nekaj hitrih in preprostih rešitev:

  1. Razloži situacijo in priznaj, da se prehranjuješ na poseben način, ker si želiš več energije. Prosi tudi za njihovo podporo.
  2. Spoštljivo zavrni ponujeno hrano in se poslužuj tistih živil, ki so na zeleni listi.
  3. Če se zavedaš, da boš dolgo brez hrane, si lahko primerne prigrizke prineseš s seboj. Oreščki, kakšne LCHF primerne čokoladice ali pa kokosov čips, bodo začasno potešile tvojo željo po prigrizkih.
  4. Preprosto predlagaj kakšno zdravo alternative sladice, ki jo lahko hitro pripraviš z (ostacake in sladila).

Zapomni si, da je danes slediti urejenemu načinu prehranjevanja zelo popularno, zato to lahko izkoristiš sebi v prid.

Poskrbi, da te bodo lažje razumeli

V kolikor naletiš na nekoga, ki si želi o tvojem novem načinu prehranjevanja izvedeti več, mu ponudi čim več koristnih informacij. Lahko mu zaupaš kje si priskrbi Popolni vodnik V LCHF prehranjevanje ali pa jim posreduj članek o 7 dejstvih kako jim maščobe lahko pomagajo izgubiti telesno težo. Svojim bližnjim tako lahko predstaviš osnovni koncept LCHF prehranjevanja, brez pritiska in internetnega šuma informacij.

LCHF-jevci smo radodarni

Če opaziš nekoga, ki si želi poglobiti svoje znanje o LCHF prehranjevanju, mu priskoči na pomoč. Posodi mu svoje knjige na temo LCHF prehranjevanja, zaupaj mu svoje najbolj okusne recepte. Nikoli ne bom imel nič proti, če ga napotiš k meni. Z veseljem odgovorim na vsako zastavljeno vprašanje. Na koncu smo najboljši dokaz da LCHF prehranjevanje deluje mi sami. Ker živimo najboljše kot lahko, iščemo sebi primerne rešitve in to delimo s svetom. Ko te spremembe opazijo naši najbližji, prijatelji in sodelavci vam zagotavljam, da si bodo želeli enakih rezultatov. Vse kar je potrebno storiti, da se v miru pogovorite.

Kaj lahko narediš sedaj?

Če te resnično zanima LCHF prehranjevanje, si lahko brezplačno preneseš moj 16-strani dolg e-priročnik, kjer kjer pišem med drugim o tem, zakaj je tako težko izgubiti kilograme in kako začeti z LCHF prehranjevanjem. Če ti je bil članek uporaben, ga deli naprej – klikni spodaj na Facebook okenček in ga deli med svoje prijatelje. Če imaš kakšno svoje mnenje ali bi rad dopolnil članek s svojo izkušnjo, mi piši v komentarjih ali na mail [email protected].

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja