Posted on Leave a comment

STROŠKI LCHF PREHRANJEVANJA – PRIMER 3 LCHF DNEVNIH OBROKOV ZA 11,73€

Na to temo vedno dobim ogromno vprašanj ali predsodkov, da je LCHF prehranjevanje veliko dražje, kot pa nek normalen “zahodni” način prehranjevanja. S tem razlogom sem se odločil, da naredim malce analize, hkrati pa ponudim nekaj nasvetov, kako LCHF prehranjevanje prilagoditi svojemu mesečnemu proračunu.

Low carb stroški: dolgoročno se izničijo

Glede na to, da je LCHF prehranjevanje skoraj da že način življenja, sem se analize stroškov v našem primeru lotil iz kratkoročnega in dolgoročnega vidika LCHF prehranjevanja. Med kratkoročne izdatke štejemo predvsem tiste izdatke, ki jih imamo pri nakupu živil na dnevni ali tedenski ravni. Ko govorimo o dolgoročnih izdatkih je potrebno upoštevati tudi druge stroške, med katere spadajo tudi zdravstveni stroški, tvoje počutje, čas preživet v bolnišnicah zaradi bolezni ipd.

Verjameš ali ne, pa trenutno to zveni skoraj da “zenovsko”, ni vse v denarju. Tvoj čas, tvoje počutje in tvoje življenje je vredno veliko več, kot naše mizerne mesečne plače.

Problem prehrambne industrije

Prehrana bogata z sladkorjem in industrijsko predelana hrana je danes resnično poceni. Zaradi slabih razmer v gospodarstvu je nekako logično, da želimo skozi mesec znižati svoje izdatke, zato je takšna hrana postala stalnica na jedilnikih mnogih posameznikov, ki se borijo z odvečnimi kilogrami, boleznimi kot so diabetes tipa 2 ali pa celo kaj hujšega. Ampak če se resnično soočimo z resnico, kdorkoli se odloči za spremembo prehranjevanja in poseže po kvalitetnih živilih, se bo prej ali slej moral soočiti tudi z dodatnimi izdatki za kvalitetno hrano, tudi če se ne odloči za LCHF prehranjevanje.

Kako se lotiti izračuna kratkoročni izdatkov LCHF prehranjevanja?

Napaka, ki jo delamo večinoma vsi pri izračunu naših tedenskih izdatkov za prehrano, je neupoštevanje resnično vseh izdatkov, ki jih namenimo za prehrano oz. razvade. Pred dnevi sem o današnji temi padel v zanimivo debato, ko sva z varovanko računala njene izdatke za prehrano. Med računanjem njenih izdatkov sem ugotovil, da je med izdatke štela le njene nakupe v trgovini, ki jih je porabila za živila (50€/teden), pozabila pa je na izdatke, ki jih je porabila medtem ko je jedla zunaj, si privoščila nekaj kav v šolskem avtomatu, se udeležila večerje s prijateljicami, da o kakšnih prigrizkih, kupljenih na Petrolu ne govorim. Ko sva seštela resnično vse izdatke, ki jih je porabila za svoje prehranjevalne navade, je bila številka hitro višja, kot pa si je želela (150€/mesec). Ne razumi me narobe, ne želim ti preprečiti lepih trenutkov, ki jih preživiš v družbi družine, prijateljev ali partnerja. Želim si le, da v svoje izdatke pričneš računati resnično ves denar, ki ga nameniš za prehrano.

Na koncu dneva je vse skupaj stvar odločitve.

Ali bom 2€ zapravil za kavo ali pa za 10 jajc pašne reje. Ali bom čez mesec zapravil 40€ za beljakovinski prašek ali pa si privoščim 200 jajc, ki predstavljajo najbolj popoln vir beljakovin. Tudi pri sladicah in torticah je tako. V slaščičarni boste hitro za en kos torte zapravili 5€, medtem ko si za pol manjši znesek, ki bi ga porabili za celotno torto lahko kupimo sestavine (eritritol, jajca, maslo, low carb mešanice za pecivo), s katerimi lahko naredimo super LCHF sladico.

Izdatki za LCHF obroke

Obstaja malce zmote, da si pri prehodu na LCHF prehranjevanje izdatki za nakup hrane drastično povečajo. Strinjam se, da v kolikor se začnemo posluževati resnično organskih živil, mesa iz pašne reje ipd. potem izdatki hitro narastejo. Vendar pri tem pozabljamo predvsem na dejstvo, da že sam prehod iz industrijsko predelanih živil, na živila primerna LCHF prehranjevanju naredijo veliko razliko v posameznikovem hormonskem ravnovesju, tudi če ta hrana ni popolnoma biološkega izvora. Če iz hitre prehrane (pogrej in pojej), piškotov in raznih ocvrtih izdelkov presedlamo na sveže meso, zelenjavo, maslo, jajca in druga primerna živila, bo razlika hitro očitna. Koliko potem resnično zapravimo za obroke, če se prehranjujemo LCHF? Z naslednjim izračunom za tri preproste obroke dnevno si lahko malce bolje predstavljamo koliko dejansko za obrok zapravimo. Zneski verjetno malce variirajo glede na izbiro kvalitete živil (plus moje znanje matematike nikoli ni bilo ravno briljantno). 🙂 Zajtrk:

 • 4 jajca pašne reje
 • 100g popečene zelenjave ali kuhane špinače
 • 20-30g masla

Znesek = cca. 2,12€ Kosilo:

 • 150g piščančjega fileja
 • 20g masla
 • 1 jušna žlica oljčnega olja
 • 150g mešane solate

Znesek = cca. 3,67€ Večerja:

 • 150g lososa
 • 2 jušni žlici oljčnega olja
 • 20g masla
 • 200g zelene solate

Znesek = cca. 5,94€ Alternativna možnost za večerjo:

 • 150g polnomastnega sira
 • 30g lešnikov ali makadamij

Znesek = cca. 2,32€ Celotni znesek treh obrokov v dnevu = 11,73€ oz. 8,11€. V kolikor se prehranjuješ 1x dnevno zunaj v restavracijah, za ta znesek oz. malce manjšega dobimo le en obrok, ki nas ne nahrani enako kot vsi trije obroki primerni LCHF prehranjevanju.

Kako znesek LCHF prehranjevanja dodatno zmanjšati na mesečni ravni?

1.Zastavi si načrt nakupovanja in obrokov

Načrtovanje nakupovanja živil oz. tedensko LCHF planiranje v naprej ti lahko konkretno olajša tvoje delo pri pripravi obrokov na dnevni ravni. Enostavno nakupiš le živila, ki jih potrebuješ in se ne zanašaš na nepotrebne »zadnji moment« nakupe, ki so po veliki večini veliko dražji, kot si želim. Poleg tega si sestavi nakupovalni listek od katerega enostavno ne odstopaš. Če se nakupov lotimo z nakupovalnim listkom, od katerega enostavno ne odstopiš, se znebiš nepotrebnih impulzivnih nakupov, ki tvoje izdatke še dodatno obremenijo. Drži se svojih načel in od njih ne odstopaj.

2.Kupuj cenejše alternative

Nekatera živila, ki ustrezajo LCHF prehranjevanju se resnično draga, zato sem pripravil spisek hranil, ki so nekoliko cenejša, ravno tako okusna in preprosta za pripravo.

 • Kupuj navadne polnomastne sire in ne precenjenih francoskih specialitet. Poleg tega ti v trgovinah storitve kot je rezanje sira dodatna zaračunajo, zato kupuj na količino. Porcije sira si lahko zelo hitro pripravimo sami.
 • Izbiraj med preprostimi kosi mesa. Ne potrebuješ vsak dan jesti nekih prefinjenih zrezkov pljučne govedine, ker je ta zdrava. Obstaja vrsto alternativnih vrst mesa, ki ti ravno tako lahko ponudijo vsa hranilna sredstva, ki jih tvoje telo potrebuje in ustrezajo LCHF prehranjevanju. Lep primer so piščančja bedra in perutničke.
 • Ne kompliciraj z ohrovtom. Izbira zelenjave je danes ogromna, vendar dražje še ne pomeni, da je tudi boljše. Ohrovt in druge vrste stebelne zelenjave so lahko zelo drage, obstaja pa vrsto druge stebelne zelenjave, ki je ravno tako hranljiva in nasitna.
 • Prenehaj kupovati oreščke, ki hitro lahko pripeljejo do prenajedanja in visokega kaloričnega vnosa. Poskusi dan preživeti brez dodatnih prigrizkov, oreščki so le alternativa in hitra bližnjica, kadar si obroka resnično ne moremo pripraviti oz. smo na poti.
 • Avokado kupuj le v sezoni. Trgovci se dobro zavedajo, da naše potrebe lahko izkoristijo za svoje dobičke. Zato kupuj sezonsko hrano, še posebej avokado. Če se okusu avokada težko izogneš oz. želiš zaužiti vse njegove hranilne prednosti si kupi avokadovo ali makadamijevo olje.
 • Zmrznjene ali konzervirane ribe niso strup. Alternativna možnost svežim morskih dobrotam, ki lahko hitro presežejo znesek, ki je namenjen našim izdatkov za hrano, so zamrznjena morska hrana ali konzervirane ribe. Osebno si kar velikokrat privoščim sardele ali sardine. Poleg tega pa ne potrebujejo veliko prostora v službenem hladilniku, tako da so hitro na razpolago v primeru lakote.

Še vedno pa se drži enega preprostega pravila

V kolikor ti tvoj mesečni proračun omogoča, da si privoščiš kvalitetno izbiro živil, potem ne razmišljal in izbiraj kar se da najboljšo hrano. Telo ti bo hvaležno ne samo kratkoročno, kar bo vplivalo na tvojo voljo in počutje, ampak tudi dolgoročno, ker boš s tem preprečil možnosti za nastanek bolezni, ki si jih nihče ne želi. Prav tako ni nič narobe, če se poslužuješ kakšnih dodatnih pregreh, kot so zdrave sladice, prigrizkov iz kokosovih lističev ali pa kakšen nadomestek sladkorja kot je eritritol. Konec koncev, nihče nam ne prepoveduje, da v življenju uživamo v tem kar nas veseli, jemo kar se da najboljše in skrbimo za svoje zdravje po svojih najboljših zmožnostih.

Kaj lahko narediš sedaj?

Če te resnično zanima LCHF prehranjevanje, si lahko brezplačno preneseš moj 16-strani dolg e-priročnik, kjer pišem med drugim o tem, zakaj je tako težko izgubiti kilograme in kako začeti z LCHF prehranjevanjem. Če ti je bil članek Stroški LCHF prehranjevanja – primer 3 LCHF dnevnih obrokov za 11,73€ uporaben, ga deli naprej – klikni spodaj na Facebook okenček in ga deli med svoje prijatelje. Če imaš kakšno svoje mnenje ali bi rad dopolnil članek s svojo izkušnjo, mi piši v komentarjih ali na mail

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja